4. januára 2015

Z kúpeľov TURČIANSKE TEPLICE vláčikom cez Kremnické vrchy do historickej KREMNICE / From Spa Turčianske Teplice to historic Kremnica by a train through Kremnica Mountains in Slovakia

Read this post in my English blog
Kúpeľné mesto Turčianske Teplice Spa
Starobylé kráľovské banské mesto Kremnica leží v náručí hôr Kremnického pohoria na strednom Slovensku. Ťažbou zlata, krásou a historickými pamiatkami spolu s jednou z najstarších mincovní na svete, patrí Kremnica medzi najzaujímavejšie mestá na Slovensku a tvorí chránenú mestskú pamiatkovú rezerváciu. Blízko nej, v Turčianskej kotline, sa rozprestiera jedno z najstarších kúpeľov v Strednej Európe, kúpeľné mesto Turčianske Teplice, ktorej majiteľom bola Kremnica viac ako 400 rokov (1533 – 1947) a zaslúžila sa o budovanie kúpeľov. Na tejto ceste Vás budem sprevádzať a ukážem Vám krásu Kremnice a jej okolia. Napíšte mi a ja zorganizujem nezabudnuteľný výlet. 

Itinerár :
11:57 – 12:35  Vlakom z Turč. Teplíc do Kremnice
12:45 – 13:15  Peší zo stanice Kremnica do centra mesta
14:00 – 16:00  Prechod námestím a prehliadka dominanty mesta – mestského zámku
16:30 – 18:00  Občerstvenie v reštaurácii, prechádzka mestom
18:15 – 18:25  Príchod autobusom z mesta na stanicu (alebo pešo)
19:46 – 20:30  Návrat vlakom z Kremnice do Turč. Teplíc

Nájdite si trasu na mape
Stiahnite si .kmz súbor - pre mapu v Google Earth
Dĺžka trasy 28 km | stúpanie 850 m | klesanie 722 m

Ak chceme sa vrátiť do čias veľkej slávy a bohatstva starobylej Kremnice, vyberieme sa na romantický poldňový výlet do Kremnice historickou horskou železničnou traťou z Turčianskych Teplíc cez Kremnické vrchy. Táto náročná trať nám pripomenie roky jej výstavby v rokoch 1870-1872, ktorá na úseku dlhom 35 km stúpala z nadmorskej výšky 260,62 m n. m. v údolí Hrona do stanice Kremnické Bane vo výške 773 m n. m. Obyčajne po tejto trati jazdí malý motorový vláčik z 1-2 vagónkami. Na vláčik nastupujeme na železničnej stanici v Turčianskych Tepliciach, ktorý prechádza cez obilné polia popri dedine Dolnej Štubni, Hornej Štubni až k hlavnej stanici Hornej Štubne. Postupne sa terén zvyšuje a vláčik prechádza pomedzi kopce do dediny Turček kde sú potomkovia nemeckých osadlíkov. Z vlaku v údolí vidieť kostolík obkolesený domčekmi a pozostatky Turčekovského vodovodu z 15. storočia ktorý je jeden z najvýznamnejších technických svetových pamiatok. 

Dedina Turček
Village Turček

Vláčik potom zastáva na ďalšej zastávke, v Kremnických Baniach, kde je kostol Sv. Jána Krstiteľa z r. 1300. Táto lokalita je považovaná za geografický stred Európy.

Dedina Kremnické Bane
Village Kremnické Bane

Potom sa horská oblasť náhle zvýši a prechádzame štyrmi tunelmi cez Kremnické vrchy, Turček (37m), Blaufus (531 m), Kremnický (122 m) a Sohler (659 m). Pomedzi ne v údolí uvidíme z rôznych uhlov Kremnicu s jej majestátnym hradom obstavaným zdvojeným opevnením. Prejdeme horou ponad Dolinu Soler (alebo tiež volanú Zvolenskú dolinu), a po nej sme už v Kremnici.


Pohľad na Kremnicu z vlaku / A view of Kremnica from the train

Cesta trvala asi 45 minút. Stanica je na vŕšku a do mesta dolu vedie dlhý vinúci sa dláždený chodník, ktorý nám umožní niekoľko skvostných pohľadov na Kremnicu. Po 15-20 minútach kráčania sme v centre mesta kde začína naša prehliadka.


Železničná stanica v Kremnici / Railway station in Kremnica 


                      Pavement from the railway station to Kremnica downtown
Chodník zo stanice do centra Kremnice

Privíta nás historická pôsobivá Dolná brána, barbakanom a s opevnením. Je to začiatok vstupu na historické námestie obstavané hodnotnými gotickými a renesančnými meštianskymi domami, medzi ktorými je gotická radnica z 15. storočia a františkánsky kostol s kláštorom zo 17. storočia. 


Lower Gate / Dolná brána

Stúpajúcim vydláždeným chodníkom naprieč parkom v centre námestia, kde stojí aj úchvatný barokový Trojičný stĺp z 18. storočia, sa dostaneme k dominante mesta, k vstupnému schodisku hradu zo 14.storočia. 

                
      Trojičný stĺp a Františkánsky kostol / 
     Trinity Column  and Franciscan church 

Prejdeme farskou vežou kde je umiestnená aj pokladňa pre verejnosť. Pred nami sa objaví hlavná stavba celého areálu – neskorogotický Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, patrónky mesta. Ku kostolu sa pripája veža, najvyšší objekt hradného areálu. Tu v minulosti strážil Kremnicu strážnik - turner - na navvyššom bode veže. Na vežu sa vchádza 127 točivými schodmi ktorá poskytne fantastický výhľad do okolia. Hradný areál bol v stredoveku cirkevným i správnym centrom mesta. Dnes sa tu konajú bohoslužby a výbornú akustiku môžete zažiť počas medzinárodných organových  koncertov

                               
      Veža Kostola Sv. Kataríny / 
  Tower of St. Catherine Church

127 točitých schodov vedúcich na vrchol veže / 
127 turning stairs to the top of tower 

Pohľad z veže - na pravo historické námestie v pozadí s Kremnickým štítom, 1008 m (v strede) / 
A view from the tower - the historical square on the right with the hill - Kremnica Štít 1008 m in the center

Pohľad z veže - v pozadí Kalvária 713 m na ľavo a Jarabica 938 m v strede / 
A view from the tower - the hill Kalvária 713 m on the left and Jarabica 938 m in the center 

Okrem týchto častí, najstaršou stavbou areálu je románska Rotunda (Karner), v suteréne má kostnicu a horná časť slúžila ako kaplnka. Vstup do hradu zo severu chránila Severná veža. Veža má na vonkajších stranách dnešný kamenný most. Ďalšou baštou je Malá veža, kde je expozícia Kremnické zvony a zvonolejári. Najväčšou svetskou stavbou hradného areálu je Radnica, mestská rada v nej zasadala do roku 1560. Banícka bašta je pôvodne polkruhová bašta opevnenia. 

Pohľad z veže - románska Rotunda (Karner), v suteréne má kostnicu a nad ňou kaplnku. Vstup do hradu zo severu chránila Severná veža s kamenným mostom. / 
A view from the tower - romanesque rotunda (Karner), a charnel in the basement and chapel above it. The entrance from the north protected the North Tower with a stone bridge.


Interiér Kostola Sv. Kataríny s organom / 
Interior of the St. catherine Church with Organ

Po prehliadke hradu sa budeme vracať Zámockým námestím cez uličku Slávnych nosov, kde sú plastiky tváre osobností ktoré počas života rozdávali humor a veselosť. Prejdeme popri neskorogotickom meštianskom dome spojenou s bránou na Štefánikovo námestie.

             
                                       Historické meštianske domy so zámkom /
                                 Historical burgher houses with the castle

Stojíme na vrchnej časti námestia a po pravej strane vidíme jednu z najstarších svetových mincovní – Kremnickú mincovňu. Ak si chceme oddýchnuť pri káve alebo inom nápoji, tak vyššie napravo nad mincovňou je cukráreň Permoník, alebo na ľavo reštaurácia Florén v dome zo 16. storočia. Pod ním je Múzeum mincí a medailí v historických domoch gotického štýlu. Poľovnícka reštaurácia oproti na námestí nás tiež láka svojimi špecialitami.



                                               Po prehliadke zámku ideme na kávu.../ 
                                After visiting the castle we go for coffee



... alebo si doprajeme gurmánsky zážitok v príjemnej poľovníckej reštaurácii v priestoroch bývalého kláštora ...
... or we indulge ourselves in a pleasant dining experience in the hunting restaurant ...

Kópie poľovníckych obrazov z 18.-19.storočia v poľovníckej reštaurácii nás prenesú späť do minulosti Kremnice a jej poľovníckych vychádzok do okolitej nádhernej prírody / 
Copies of hunting paintings from the 18th-19th century in the hunting restaurant bring us back into the past of Kremnica and its hunting excursions into the beautiful surrounding nature

Ďalej sa vraciame Dolnou bránou ktoré sú súčasťami opevnenia z 15. storočia. Dáme sa na pravo od východu z Dolnej brány kráčajúc popri zreštaurovanom mestskom opevnení a po pár minútach sa dostaneme k autobusovej zastávke pri potoku pretekajúcim mestom. Miestnym autobusom do dediny Ihráč, Nevolné, alebo do Psychiatrickej liečebni, nás autobus vyvezie na vrch, zastávku pri stanici Kremnica. Je podvečer a motorový vláčik prichádza od mesta Zvolen. Pohodlne a ustatí sa usadíme pri okne na ľavej strane vlaku v smere jazdy, aby sme videli večernú Kremnicu v údolí, z horskej železničnej trati medzi Kremnickými vrchmi.

                                                  
                       Vraciame sa cez Kremnické vrchy vlakom cez 4 tunely /
       We are returning by train through Kremnica Hills passing four tunnels

Prejdeme tou istou trasou ako pri príchode a do Turčianskych Teplíc prichádzame večer. Vystúpime z vlaku do moderného mestečka a necháme za nami časť pôsobivej histórie ktorú sme práve prežili medzi Kremnickými horami.

Pozrite si ďalšie detaily prehliadky historického centra Kremnice TU. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 

Sample text

Sample Text

 
Blogger Templates